torstai 2. lokakuuta 2008

Innovaatiot määrittävät tulevaisuutta

Vaasan kaupungin talous on viime vuosina näyttänyt plussaa, kiitos vientiteollisuus-vetoisen nopean taloudellisen kasvun. Kysymyksessä on ennen kaikkea energiatalouteen liittyvä teollisuus, joka näyttää olevan taloudellisten suhdanteiden vaihtelulta harvinaisen hyvin suojassa. Vaasa on osunut kultasuoneen, sillä energiatalous ja –innovaatiot tulevat olemaan kova sana pitkälle tulevaisuuteen.

Kiinnittäkää turvavyönne! Professori Richard Floridan teorian mukaan alueet, joilla on korkean teknologian työpaikkoja, taiteilijoita, muusikkoja, homoja ja boheemeja, on myös taloudellisen menestymisen avaimet. Luovat ihmiset edistävät Floridan mukaan avoimen, dynaamisen, yksityisen ja ammatillisen ympäristön kehittymistä. Tästä seuraa positiivisen kierre, joka houkuttelee alueelle lisää luovia ihmisiä, bisnistä ja pääomaa. Florida väittää, että alueen pitkän aikavälin kehityksen kannalta on tärkeämpää ylläpitää ja kehittää em. ilmapiiriä kuin tehdä investointeja infrastruktuuriin kuten urheilulaitoksiin, näyttäviin rakennuksiin ja ostoskeskuksiin.

Kun edellä mainittuun ideaan yhdistetään eurooppalaiset pyrkimykset nähdä innovaatiot aiempaa laajempana käsitteenä, päästään mielenkiintoiseen pohdintaan. Ei riitäkään, että ollaan etujoukoissa, mitä tulee teknologisiin innovaatioihin. Alue tarvitsee menestyäkseen innovaatioita myös palvelujen ja inhimillisten voimavarojen (esim. sosiaalinen yhteenkuuluvuus ja opetus) kehittämisen alueella. Näillä saroilla haasteita riittää todella paljon vaikka paljon on tehty tähänkin saakka. Valtionosuuskeskustelun voi tässä yhteydessä unohtaa ja opetella suhtautumaan ohjelmiin ja lisäbudjetointeihin tulevaisuusinvestointeina, jotka ovat yhtä tärkeitä kuin investoinnit teknologian kehittämiseen.

Vaasanseudulla osataan jo tehdä yhteistyötä. Tulevalla valtuustokaudella sopiva lisähaaste olisi kutsua innovaatiotyöhön mukaan tahoja, jotka voivat avata luovuuteen uuden ikkunan. Tässä on itse asiassa kysymys samasta kuin Aalto-yliopistossa. Edistetään tietoisesti moniulotteisen innovaatioympäristön kehittämistä kutsumalla mukaan lisää taiteen edustajia eri tasoilta ja aloilta. Ei suljeta pois myöskään palvelujen ja kolmannen sektorin monipuolista edustusta tai lapsia. Nykyisessä projektimaailmassa oikeastaan vai taivas on kattona ideoinnille.

Onko Floridan teorialle käyttöä Vaasassa? Kyllä on. Meidän katunäkymämme tosin poikkeaa vielä selvästi Floridan mainitsemasta. Toleranssista – suvaitsevaisuudesta kaikki lähtee.

Ei kommentteja: