sunnuntai 5. lokakuuta 2008

Lisää kuluttamaan?

Valtionvarainministeri Katainen kehottaa kansalaisia säilyttämään nykyisen kulutustasonsa. Tämän kehotuksen ymmärtää, sillä näin voitaisiin lieventää talouden syöksykierrettä. Ministerin tulee viran puolesta välttää antamasta aiheita, joiden johdosta syöksykierre jyrkkenisi.

Miten ihmeessä Kataisen toive voi toteutua kun lehtien otsikot kirkuvat alamäkeä joka puolella. Rakentaminen ja asuntojen myynti ovat jo tipahtaneet, seuraavien vuosien tuotanto-ja tulosennusteita korjataan kaikkialla reippaasti alaspäin. Kiinteistöbisnistä ja pankkeja on pelastettu jo USA:n ulkopuolellakin. Mikä pankki on seuraava?

Totta kai kuluttaja alkaa varovaiseksi. Erityisen varovaisiksi joutuvat tulemaan nyt ne, joilla on pienin liikkumavara omassa taloudessaan. Ilman lamaakin jokapäiväisen elämän hinta on noussut viime aivan tolkuttomasti (ruoka, liikenne, asuminen).

Laman syöksykierteen ehkäisyssä on nyt tarkasteltava erikseen yksityisen ja julkisen sektorin kulutusta. Yksityinen sektori reagoi niin ylämäkeen kuin alamäkeenkin aina nopeasti. Sen sijaan julkisella sektorilla on hidasteita, muun muassa lakisääteiset tehtävät, jotka on rahoitettava lamankin aikana - ellei muuteta lakeja. Tässä on eduskunnan tunnettava vastuunsa.

Kun yksityinen sektori vetäytyy investoimasta, on julkisen sektorin otettava aiottua suurempi taakka. Tämä on täysin välttämätöntä työllisyyssyistä. Lisäksi laman aikana yksikköhinnatkin putoavat, joten toimeliaisuus kannattaa juuri sellaiselle toimijalle kuin kunnat. Investoinnit muuntuvat toteutuessaan kulutuskysynnän kasvuksi.

On huolestuttava ennakkotieto, että Vaasan hallintotalolla punakynä heiluu jo vauhdikkaasti, ja investointeja karsitaan. Meillä riittää kiinteistöissämme korjattavaa, uuttakin pitäisi rakentaa. Tämän takia nykyisiltä kaupunginvaltuutetuilta edellytetään joulukuuhun mennessä tavanomaista suurempaa rohkeutta tehdä vaasalaisten hyvinvointia tukeva investointipaketti. Tämä voidaan tehdä tietenkin sillä ehdolla, että rahoitukseen on saatavilla edullisia lainoja. Jos Euroopan Keskuspankkiin on uskomista, lainakorkojen odotetaan laskevan.

Ei kommentteja: