torstai 16. lokakuuta 2008

Yleiskaavoitus – tärkeää vai ei?

Pohjalaisen vaali-illassa käsiteltiin eilen mm. kaavoitusasioita. Käsittelen tässä yleiskaavoitusta ja sen yhteyttä kaupungin organisaatioon.

Yleiskaavoitus ei näytä erityisesti kiinnostavan moniakaan nykyisiä kaupungin korkeita virkamiehiä tai luottamushenkilöitä. Kuinka monta kertaa olenkaan saanut kuulla, että yleiskaava turhaan vain sitoisi asemakaavoitusta. Niinpä niin. Yleiskaavan hyväksymisen jälkeen pelimiesten tila ”palvella” rakennuspaikkojen ostajia/vuokraajia vähenisi olennaisesti. Niin kauan kuin yleiskaavan puuttuu, ontuu myös ”Kaupunginympäristön luominen ja vaaliminen”-prosessi, jolloin pelimiehet löytävät tilaa sooloilulle. Tällainen toimintamalli jos mikä, on altistanut valitusprosesseille kaavoitusasioissa.

Keskustelussa on kyettävä ymmärtämään kaavahierarkia. Vaasassa on 30 vuotta vanha yleiskaava, aivan varmasti jo aikansa elänyt. Viimeiset vuosikymmenet on soveltuvin osin eletty osayleiskaavojen mukaan – kaikilla alueita niitä ei ole. Nekin ovat vanhentuneet, eivätkä kaikki niistä ilmeisesti ole edes sitovia. Osayleiskaava ei korvaa yleiskaavaa, jossa voidaan ottaa kantaa koko kaupungin alueenkäyttöön. Osayleiskaava ei ole pakollinen, sen sijaan yleiskaava on. Asemakaava on sitten detaljikaava, jonka tulisi perustua yleiskaavaan.

Seppo Sanaksenaho, joka ehti olla kaupunginjohtajan virassa nelisen vuotta, oli haaveillut ehtivänsä esitellä uuden yleiskaavan ennen eläkkeelle menoaan. Ei ehtinyt. Hänen seuraajansa on hoitanut virkaansa jo lähes seitsemän vuotta. Ei ole kiire pakottanut kaupunginjohtajaa eikä kaupunkisuunnitteluvirastoa mitä yleiskaavaan tulee. Tätä taustaa vasten organisaatiomuutos, jossa yleiskaavoitus siirretään kaupunginjohtajalta apulaiskaupunginjohtajan salkkuun, on mitä tervetullein ehdotus. Hitaammin ei nimittäin yleiskaavoituksessa voi enää mennä.

Kerrotaan, että kaupunginjohtaja olisi vastikään käynyt tutustumassa jostakin syystä yleiskaavaluonnokseen Vaskiluodon osalta. Toivottavasti tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun hän ehti kysyä yleiskaavatyön perään.

Lopputulema mielestäni on, että yleiskaavoituksen on Vaasan organisaatiossa ehdottomasti kuuluttava apulaiskaupunginjohtajalle, jolle kuuluu myös asemakaavoitus yhtenä osana ”kaupunkiympäristön luominen ja vaaliminen”-prosessia.

Ei kommentteja: