maanantai 6. lokakuuta 2008

Hiihtoputki, Saukkoranta vai koulujen saneeraukset?

Kuntapäättäjät joutuvat tämän tästä arvokysymysten eteen. Tämän päivän valtuuston mielenkiintoisin vastakkainasettelu syntyi hiihtoputken rakentamista vaatineen aloitteentekijöitten (5 m€) ja Saukkorannan hankintaa (1,5 m€) vaatineitten välille. Kumpaankaan valtuuston enemmistö ei lämmennyt, minkä hyvin ymmärrän. Vähän aiemmin oli julkisuudessa tuotu esiin koulurakennusten 34 m€ saneeraustarve.

Hiihtoputken tarpeellisuutta voidaan perustella kuntoliikunnalla, joka on totisesti sydäntäni lähellä. Vierastan kuitenkin sitä, että enenevässä määrin talviurheilulajeja viedään sisätiloihin ja yritetään näin mitätöidä vuodenaikojen merkitys. Ilmaston lämpeneminen tulee loiventamaan vuodenaikojen eroja ja vaikuttamaan pitkällä aikavälillä siihen, että ns. talviurheilulajit taantuvat Suomessa, valitettavasti.

Saukkorannassa, vain vartin ajomatkan päässä Vaasan torilta, meillä on ollut Parasta Lapsille ry:n ylläpitämä mainio leirikeskus, joka vaikeuksiin jouduttuaan on nyt myymässä kiinteistöään. Yhdelläkään Vaasan hallintokunnista ei ole kiinnostusta ryhtyä kiinteistön ”päämieheksi”, valitettavasti. Haaste liittyy nimenomaan kiinteistön käyttöasteeseen. Rakennukset rapistuvat jos tuloja ei kerry sitä vertaa, että tarpeelliset korjaukset voitaisiin tehdä. Hyvä kysymys on, miksi hallintokuntamme eivät ole käyttäneet Saukkorantaa enemmän.

Saukkorannalla saattaa olla hyvä tulevaisuus. Se saattaisi olla oivallinen Maailmanperintökohteen tukikohta turisteille. Saukkorannan ostaja ja ylläpitäjänä ei kuitenkaan voi olla Vaasa – eihän ole kysymys kaupungin ydintoiminnasta. On Parasta Lapsille järjestön asia yrittää käydä vaikkapa Metsähallituksen kimppuun asiassa.

Ja sitten kouluihin. Poliittinen keskustelu ja joskus väittelykin ovat tarpeen yhteisten prioriteettien löytämiseksi. Taloudelliset resurssit ovat Vaasassakin rajalliset. Ei pitäisi olla vaikea tehtävä päätellä, kumpi on tärkeämpää: rakentaa hiihtoputki vai saneerata kouluja tai ostaa Saukkoranta vai saneerata kouluja. Vaikka Vaasa onkin nyt saamassa jättipotin lisääntyvien verotulojen muodossa, on pakko huomauttaa, että rahat on jo käytetty – sillä myös menot ovat kasvaneet. Ei siis ole mitään rahaläjää, jonka käyttö olisi päättäjille juuri nyt ongelma. Päinvastoin: välttämättömiin koulusaneerauksiin on sidottava lisää lainarahaa.

Ei kommentteja: