perjantai 5. syyskuuta 2008

Kritiikki monopolia vai RKP:tä vastaan?

Pohjalaisen pääkirjoitus (4.9) kohdisti harvinaisen terävän miekanpiston vaasalaiseen valtuutettuun, Raija Kujanpäähän tämän valtuustossa (1.9) pitämän puheenvuoron takia. Kujanpää puhui sairaanhoitopiiristä ja arvosteli voimakkaasti RKP:tä.

Kujanpään kritiikki kohdistui mielestäni RKP:hen eikä niinkään kieleen. Olen itsekin toiminut vuosikymmeniä sitten luottamushenkilönä sairaanhoitopiirissä. Nappasin heti Kujanpään pääsanoman. Kysymys on poliittisesta hegemoniasta, jota sairaanhoitopiirissä (ja myös Pohjanmaan Liitossa) edustaa RKP. Sisämaan kunnissa vastaavaa hegemoniaa harjoittaa useimmiten Keskustapuolue.

Pahimmillaan hegemonia toimii niin, ettei muita kuunnella koska heitä ei tosiasiassa tarvita päätöksen aikaansaamiseen. Vuoropuhelua ei synny, vaikuttamaan ei päästetä. Pienistäkin asioista leivotaan periaatekysymyksiä pönkittämään hegemoniaa. Toiminta ei ole avointa. Riittää kun kabinetti päättää asioista. ”Toisuskoiset” tulevat kokouksiin siunaamaan asiat. Boikotti ei auta jos hegemonialla on enemmistö.

Valitettavasti RKP toimii sairaanhoitopiirissä monissa asioissa edellä kuvattuun tapaan. On epärealistista kuvitella, että RKP:n poliittista hegemonia kyettäisiin horjuttamaan

Toisuskoiset tarvitsevat nyt tukea. Kun lähes kaikki tärkeimmät johtopaikat on miehitetty RKP-läisillä, monet asioiden valmistelun kannalta tärkeät keskustelut pysyvät RKP-läisten hallussa tai tulkitaan miten sattuu muille.

Päätöksenteon kannalta olisi tärkeää, että olisi käytettävissä myös ”toinen mielipide”. Sitä ei nyt saada sairaanhoitopiirin sisältä, joten se tulisi hankkia sen ulkopuolelta. Asian hoitamiseksi tulisi harkita, että toisuskoisten käyttöön annetaan määräraha, jonka turvin he voivat ostaa sairaanhoitopiirin ulkopuolista asiantuntija-apua päätöksentekoon. Tällaisen tuen turvin julkiseen keskusteluun saataisiin myös enemmän asiallisia paukkuja ja RKP joutuisi perustelemaan päätösesityksensä nykyistä paremmin.

RKP käyttää hegemoniaansa vaaleissa saamaansa kannatukseen perustuen. Monopoli on laajan kannatuksen huono seuraus. Toisuskoisten kapasiteetti kannattaisi ottaa käyttöön. Toimintatapoja voidaan muuttaa, jos on halua.

Ei kommentteja: