sunnuntai 21. syyskuuta 2008

Ahvenanmaan malliin ?

TV2:n ”Vaaliexpress” (17.9) uskaltautui ottamaan esille vaasalaisille tuttuja aiheita, joista ei paljon muualla tiedetä. Tällainen on mm. Vaasan asema ns. reikäleipäkuntana. Wikipedia ei tosin tänä päivänäkään tunnusta Vaasaa reikäleipäkunnaksi – kenties siksi, että meillä on Mustasaaren lisäksi 7 km yhteistä rajaa Maalahden kanssa ja meri lännessä.

Ohjelmassa vaiettiin kaksikielisyydestä, ihme kyllä. Mustasaaren vastenmielisyyttä kuntaliitokseen Vaasan kanssa ei voida selittää kieliongelmilla, sillä kumpikin kunta on jo kaksikielinen. Lisäksi uusi kielilaki turvaa kielelliset oikeudet paremmin kuin koskaan. Turva on jopa niin hyvä, että voidaan kysyä, ovatko RKP:n tavoitteet kielipuolueena jo täyttyneet.

Kuntaliitoksen vastustamisen perustelun ydin lienee tullut sanotuksi Mustasaaren kunnanjohtajan suulla torstai-aamun TV-lähetyksessä. Haikaillessaan Ahvenanmaata muistuttavasta umpiruotsinkielisestä ympäristöstä, hän antoi RKP:lle ääriliikkeen kasvot. On pöyristyttävää, että RKP leimaa näin avoimesti kaksikieliset ympäristöt ruotsinkielisille riittämättömiksi. Mitä tästä mahtavat ajatella kaksikieliset ihmiset? Onko heistä tullut taakka RKP:n politiikalle?

Kuntaliitoksen jatkoaikaan on paljon ymmärrettävämmät syyt kokonaan suomenkielisissä Kyrönmaan kunnissa koska kaksikielisyys olisi niille kokonaan uusi juttu. Mustasaaren ajanpeluu sen sijaan on koko seudun kehityksen kannalta vahingollista.

Olemme vuosikymmenet puhuneet siitä, että hallintoa on kevennettävä. Kuitenkin viime vuosien kehitys on ollut täysin päinvastainen. Selkeän kuntaliitoksen sijasta on nyt perustettu moninaisia yhteistyön muotoja, joihin sitoutuu valtava määrä uutta, rinnakkaista hallinnointia, rahaa ja yhä vähemmän demokratiaa.

Koko Vaasanseutu jo maksaa siitä, että RKP pelaa aikaa valtansa vähenemisen estämiseksi ja lypsääkseen vääjäämättömistä ratkaisuista mahdollisimman hyvän hinnan. Valtansa vähenemistä RKP tarkastelee ennen kaikkea alueelliselta kannalta. Kuntaliitosten seurauksena ilmeisimmin kävisi niin, että RKP menettäisi monopoliasemansa tärkeimmissä kuntayhtymissä: Pohjanmaan Liitossa ja Sairaanhoitopiirissä. Tämä näyttää olevan liian kallis hinta RKP:lle; katsotaan, että vallan kasvu uusissa, suuremmissa kunnissa ei kompensoi menetystä alueellisissa orgaaneissa.

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Mutta valtakunnan tasollahan poliitikot uskovat ennemmin RKP:n kiintiöministereitä kuin pääpuolueiden maakunnista tulevia edustajia.. Millä RKP pysyy vuosikymmeniä joka hallituksessa torpedoimassa koko maan kehitystä?
Onko kyse vaalirahoituksesta vai ruotsinkielisen pääoman painostuksesta ? Vai molemmista ?
Paavo Lipponenkin sai mitalin RKP:ltä.. Miettikääpä sitä ja kysykää johtajiltanne..

Marjatta Vehkaoja kirjoitti...

Aika hyvä kommentti! Taustalla on tabu-suhtautuminen ruotsinkieleen ja suomenkielisten alamaisen suhtaumisen historia ruotsinkielisiin. Uuden kielilain ansioksi voidaan laskea ainakin se, että asioista voidaan jo puhua niiden omilla nimillä ilman, että tulee heti leimatuksi sivistymättömäksi. RKP:hen ei ole tähän mennessä suhtauduttu koskaan kuin normaaliin puolueeseen.

Mitä tulee kysymykseen RKP:n, ruotsalaisen pääoman ja vaalirahoituksen yhteyksistä, jätän asian arvailujen varaan. Tottakai Lipponen piti palkita koska hän on tehnyt palveluksia RKP:lle.

Tala kirjoitti...

Hienoa, Marjatta, että jaksat ja uskallat tuoda esiin näitä kielipoliittisia tulehduspesäkkeitä. Suomessa on menossa aivan omituinen uusruotsittamiskampanja suomenruotsalaisten rahastojen ja Ruotsin valtion varoin.

Minulla ei ole mitään ruotsin kieltä vastaan, mutta en pidä sen pakollista opettamista peruskoulusta yliopistotutkintoihin asti asianmukaisena.
Vaasan alueen ongelmat kertovat, että "kaksikielisyys" alkaa tulla tiensä päähän. RKP hakkaa päätään seinään ja hedelmät korjaa Seinäjoki! ;-)

Hyvää syksyä!