maanantai 3. joulukuuta 2007

Pizzalaivurin merihätä

Vaasan pizzalaivuri Rabbe Grönblom on joviaali, menestynyt liikemies ja myös kansallisesti tunnettu. Hän on nyttemmin joutunut merihätään RG-line yhtiönsä kanssa. RG-line huolehtii valtion tuella meriyhteyksistä välillä Vaasa-Uumaja-Vaasa käyttäen rahti-ja matkustajalaivan yhdistelmää.

Kuulun niihin, jotka ovat olleet ajamassa valtiontukea tälle reitille, sillä oikeastaan on kysymys "Sinisestä Tiestä", joka kulkee Venäjän rajalta aina Norjaan saakka. Sattuu vain olemaan niin, että Vaasan-Uumajan kohdalla tie on niin märkä, että liikennöintiin tarvitaan laiva. Valtiontuki ei ole riittänyt kompensoimaan liikennöinnistä aiheutuneita korkeita kustannuksia. RG-line menee konkurssiin ellei Vaasan kaupunki yhdessä Finnveran ja Sampo-pankin kanssa sitä pelasta.

Ei voi olla oikein, että vaasalaiset veronmaksajat joutuvat suurimpaan vastuuseen Vaasan-Uumajan meriliikenteen hoitamisessa.

Veronmaksajien tuki kelpaisi muillekin konkurssikypsille yrityksille kuin RG-linelle. Asian tekee erityiseksi se väite, että laivaliikenne loppuu ellei tukipakettia RG:n hyväksi tehdä.

Sattuu olemaan niin, että tarjousaika seuraavan kahden vuoden laivaliikenteen hoitamiseksi meni umpeen viime perjantaina. Ainoa tarjouksen jättäjä oli RG-line. Ei se ole ihmekään, sillä liikenteen pitäisi pelata jo muutaman viikon päästä. Miten toinen yrittäjä ehtisi saada laivan ja miehistön muutamassa viikossa. Kilpailutuskierros on pelkkä muodollisuus. On ihme, elleivät mahdolliset kilpailijat tähän seikkaan tartu.

Toinen seikka, jota mahdolliset kilpailijat syynäävät, on RG-linen saamat tuet. Kilpailua vääristäviä elementtejä niissä ei saa olla.

Hyvä kysymys on, voiko tällainen laivareitti kannattaa kenellekään - tax freetä linjalla ei ole. Kuinka kauan voi jatkua tilanne, että mitään kilpailua reitille ei synny? Mitä järkeä kaupungin on sitoutua 10 vuodeksi tukipakettiin jos parin vuoden päästä ilmaantuukin kilpailija, joka nappaa valtiontuen RG-linelta? Miksi kaupungin pitäisi suostua nyt heikompiin ehtoihin saataviensa turvaamisessa kuin ennen?

Vaasan kaupunginvaltuustossa RG-linen tukipaketti on ollut esillä tämän syksyn aikana kolmesti. Palaamme asiaan viikon päästä uudestaan. Näyttää ilmeiseltä, että sellaista päätöstä ei pystytä saamaan aikaan, josta ei valitettaisi. Tämä johtuu lähes yksinomaan siitä, että asian valmistelu on tyritty tyylipuhtaasti. Jatkokertomus sisältää aivan liian paljon salailua ja juonitteluja. Onko kysymys vain "Vaasan taudista", siihen en pysty vastaamaan.

Ei kommentteja: