torstai 6. joulukuuta 2007

Kansallisvaltion uudet haasteet

Itsenäisyyspäivänä korostetaan merkityksiä : vapaa Suomi, suomalaisuus, kansakunta, historia. Suvereniteetti on suhteellista. Ympäristötekijät on otettava huomioon aina jos mielii optimoida hyvinvoinnin ja vaikuttaa rauhan säilymiseen.

Uutta maailmanjärjestystä on luotu myös ilman sotia. Neuvostoliitto laajeni mm. Baltiaan sen jälkeen kun NL oli maat vallannut ja ns. demokraattiset vaalit pidetty. Juuri tästä kohtalosta meidän veteraanimme Suomen pelastivat. Neuvostoliiton olemassaolo vaikutti paljon Suomen sotien jälkeiseen sisäpolitiikkaan. Koko lapsuuteni ja nuoruuteni ajan elettiin kovasti myötäkarvaan NL:n suhteen.

Nykyinen EU on vision ja diplomatian tulos. Jo 25 eurooppalaista maata ovat vapaaehtoisesti alistaneet osan kansallista lainsäädäntöään EU-direktiiveille. EU:n odotushuoneissa on edelleen useita maita, mm. Turkki. Samalla kun EU on laajentunut, on ollut käynnissä myös "uusien" etnisten kansallisuuksien itsenäisyyskehitys EU:n reunoilla. Jugoslavian raunioille syntyneet maat odottavat (Sloveniaa lukuunottamatta) EU:n jäsenyyttä, Kosovo odottaa itsenäistymistä.

Kansallisvaltioiden historia on ihmeelllisen lyhyt. Näyttää siltä, että suvereniteetin kokemus on saatava ennenkuin voi jälleen liittyä globaalimpiin verkostoihin! Olemme ehtineet huomata, että Eurooppa on "usalaistunut". Euroopasta on tullut kansallisuuksien sulatusuuni, kuten USA:stakin. Uskonnot ja tavat sekoittuvat.

Mitä enemmän tahdomme moderniteettia - vesijohtoja, sähköä, teitä, koulutusta, terveydenhuoltoa - sitä enemmän "kansallisuus" tapoineen yms. alkaa muistuttaa matkamuistoa turistiputiikin hyllyllä. Mikä on suomalaisuutta Suomessa, Ruotsissa? Mihin vähän kouluja käyneet ihmiset tarttuvat todistaakseen suomalaisuutensa, omaryhmäisyytensä kansojen meressä? Juu: tango, kansantanssit, yhdessä vaiheessa oli kanteleenkin rakennusbuumi!!

Elämme moderniteetin suhteen hyvin eri tasoilla tai elämänpiireissä. Kansallisuus ei yksin ratkaise kuka on köyhä, kuka rikas. Jos nyt syttyisi uusi talvisota, en enää luottaisi kansalliseen yhtenäisyyteen. Hyvinvointi-Suomessa köyhiä ja maahanmuuttajia on kohdeltu liian huonosti. Tätä seikkaa - ikävä kyllä - ei hoidella kuntoon itsenäisyyspäivän puheilla.

Haloo! Hoitaako edes YLE:n kallis radio ja TV:mme suomalaisuuden asiaa. Eipä hoida. Pääosa TV-ohjelmistamme ovat kansainvälisiä formaatteja tai kotimaisia uusintoja. Kansallisuuden vaaliminen vähenee...

Tuleeko itsenäisyyspäivän vietosta vähitellen pelkkä kerman reliikki? Monet muut mielenkiintoiset ohjelmat haastavat TV:ssä jo nyt Linnan juhlat. Terve kehitys on myös se, että perheet käyttävät ylimääräisen vapaapäivän "vapaasti". Tämä jos mikä on vapautta! Kiitos, sotiemme veteraanit !

Ei kommentteja: