maanantai 14. maaliskuuta 2011

Isänmaallisuuden puutteesta haukuttu ennenkin

Kun osallistuin ensimmäisiin eduskuntavaaleihin vuonna 1987 asiaan kuului silloin kuten nyt osallistuminen moniin vaalipaneeleihin. Useamman kerran jouduttiin hämilleen kun kokoomuksen ja keskustan suunnalta kuulutettiin vasemmiston ja demareiden ehdokkaille, että mielipiteemme olivat epäisänmaallisia. Näin siis Pohjanmaalla. Tuohtumuksen aiheeksi riitti vaikkapa maatalouspoliittiset mielipiteet, kuten maataloustuet.

Hyvin muistan, että keskustelut mm. voin ja ruokaöljyn keskinäisestä terveellisyydestä kävivät tuolloin kuumana. Vaalipaneelissa sitten kerroin, että suurena ruuanystävänä ja hobbykokkina olin jo pitkään käyttänyt oliiviöljyä ruuanvalmistuksessa. Mutta koska voin suosimisen takia oliiviöljyn hinta oli sikamaisen korkea Suomessa, tapasin ulkomailla käydessäni lastata autonkontin täyteen oliiviöljyä. Kyllä oli raskaan epäisänmaallista, eikä pyyhkeistä meinannut loppua tulla! Sain muuten tämän saman asian nenilleni vielä kaksissa seuraavissa vaaleissakin.

Onko meno tästä lientynyt? Ei, jos mietin miten vaikeaa porvareille on pitää demareita ja vasureita tasaveroisina kollegoina täällä Pohjanmaan politiikassa. Vastaus on taas kyllä, jos puhutaan ns. sisäsiisteydestä. Epäisänmaallisuus-väitteitä ei täällä enää lauota julki. Siksi ja omien kokemusteni takia Kiviniemen kömpelö ja loukkaava möläys Suomen tärkeimmältä estradilta oli järisyttävä. Eihän Suomen pääministeri voi sanoa noin, eihän?

Kiviniemen sammakko ei loikannut tuntemattomasta. Näin on ihan oikeasti puhuttu ennenkin, ainakin hänen kuultensa. Ehkä sammakko kertoo, miten sitkeässä ainakin Pohjanmaalla vielä elää ajatus porvareiden paremmuudesta muihin verrattuna.

Ei kommentteja: