torstai 23. syyskuuta 2010

Oikeustaju horjuu paska-asioissa

Omaatuntoa ympäristönsuojelussa hoidetaan Suomessa niin, että kaupunkilaisille kesämökin omistajille langetetaan pakko rakentaa omat jätevedenpuhdistamot kun taas naapurin maanviljelijät saavat lannoituksen nimissä levittää paskaa pelloilleen vapaasti. Mökkiväen osalta ei ole ollenkaan otettu huomioon todellisia päästöjä eli osa-aikaista mökin käyttöä.

Vähemmistönä ovat sitten vielä mökkien mummot, joiden katsotaan kärsivän reformista eniten. Sitä varten on perusteilla ikärajaan ja sosiaalis-taloudellisen aseman huomioivat poikkeukset. Nämä koskisivat siis vain kunnan vakinaisia asukkaita. Ettei virkamiehistä tulisi pulaa, siitä vaan nyt tilaamaan lausuntoja sossulta…

Voiko haja-asutuksen jätevesireformi mennä enemmän pieleen? Ei voi. Jos ympäristön suojelu on lähtökohta, sen pitää tietenkin säädellä myös sitä, mitä toimenpiteitä tavoitteen saavuttamiseksi käytetään. Kaikenlaisten sosiaalisten rönsyjen lisääminen ratkaisuihin siirtää painopistettä pois ympäristönsuojelusta.

Hulluuden huippu on, että tekniset ratkaisut eivät ole sellaisia, että kallista investointia (jopa 10.000 €) voitaisiin pitää ympäristön kannalta hyödyllisenä. Tässä tulee mieleen tuo digipakko. Meiltäkin on roudattu jo monta epäkelpoa digiboksia kaatopaikalle. Mieleen tulee myös älyttömyys, että kaikki Suomessa kuolevat isot elikot on roudattava destruktiolaitokseen Honkijoelle. Miksi hyväksymme tällaiset ylilyönnit tuosta vain? Kenties siksi, että päättäjät vetoavat EU-direktiiveihin. Mutta eihän tuollainen vastaus riitä. Tarvitaan itse asiaa koskeva vastaus.

Pienpuhdistamoja koskevasta uudistuksesta on hyvää vauhtia tulossa kaupunkilaisten mökkiläisten rangaistusinvestointi. Kansainvälisillä areenoilla voidaan sitten sopivasti kehuskella, että homma on hanskassa. Ja maatalous jatkaa päästöjään kuten ennenkin …

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä osuvasta puheenvuorosta.

Ihmettelen, miten haja-asutusalueiden ihmisten kokemukset on ohitettu keskustelussa. Ympäristöministeri selvästi sponssaa maan ekorakentamista haja-asutusalueiden pienituloisten ihmisten rahoilla. Ei ihme, että Keskustan kannatus on pohjalukemissa.

Hämmästyttää keskustelun puute ja se, ettei asiaa hyvin selvittäneiden tai epäonnistuneen uuden järjestelmän ostaneiden näkemyksiä ole noteerattu mitenkään.

Outo, outo kuvio ja surullinen. Haja-asutusalueiden ihmiset muistavat tämän kyllä kevään vaaleissa.