torstai 2. syyskuuta 2010

Mielenkiintoinen Magma-Akatemia

Jokainen kielipoliittista keskustelua seurannut voi todeta, että keskustelun sävellaji on Suomessa peruuttamattomasti muuttunut. Pakkoruotsi on tullut tiensä päähän. Vanhan jargonin jauhajat ovat eksyksissä ja kyselevät toisiltaan, kuinka tässä pääsi näin käymään. Kumma kyllä, vielä on tärkeillä paikoilla niitä, joiden mielestä kansalaisten enemmistön ja ennen kaikkea nuorison mielipiteistä ei tarvitse piitata mitään.

Tähän hätään on perustettu ruotsinkielisten hallinnoimien säätiöiden rahoittama verkosto Magma-Akatemia. Edeltäjiäkin on, kuten Lipposen johtama ”svenska.nu”. Magnan johdossa näyttää olevan ennen kaikkea hyväosaisia kaksikielisiä henkilöitä, joille ruotsi on pelkkä periaatekysymys. Ei riitä, että on ruotsinkielisille toteutettuja laajoja etuoikeuksia esimerkiksi korkeakouluopintoihin pääsyssä. Vielä tahdotaan vaatia lisää myönnytyksiä eli velvollisuuksia 95 %:n enemmistöltä. Magman info-tilaisuuden perusteella nyt aiotaan opettaa ja perustella meille suomenkielisille kaksikielisyyttä ennen kaikkea historiallisilla syillä. Kaipaamaan jää, mitä tuo porukka ajattelee tulevaisuudesta ja kantavatko he siitä millaista vastuuta.

Pakkoruotsi poistui ylioppilaskirjoituksista kokeiluvuosien jälkeen ennen kaikkea nuorison osoittaman massiivisen painostuksen seurauksena. Uudistuksen kanssa on nyt eletty muutamia vuosia ja nuoret ovat äänestäneet jaloillaan. Ruotsin suosio ylioppilaskirjoituksissa on romahtanut, erityisesti poikien keskuudessa. On ollut mielenkiintoista mutta myös ällistyttävää seurata, että lääkkeeksi tähän vaivaan esitetään nyt uutta pakkoa eli ruotsinkielen opetuksen aikaistamista.

Paluuta pakon lisäämiseen tuntijakoa muuttamalla ei ole! Toivon, että tätä yrittävät pohtivat ennen yksipuolisen päätöksen tekoa vastuullisesti myös päätöksensä mahdollisia seurauksia. Jos meillä on varaa aikaistaa äidinkielen lisäksi tapahtuvan vieraan kielen opettamisen aloittamista, kohdistettakoon resurssi maailmankieleen eikä toiseen marginaalikieleen maailmassa. Meille suomenkielisille ruotsi on vieras kieli. On pelkkää juridista sumutusta puhua ruotsista toisena kotimaisena kielenä esimerkiksi savolaisille.

Magma on hyvä juttu, jos se kykenee avoimeen väittelyyn kielipolitiikan argumenteista sen sijaan että se keräilee nyökytteleviä nukkeja riveihinsä. Lupaavaa oli huomata, että amiraali Kaskeala jo uskalsi todeta, että hän uskoo ”pakkopolitiikan” sijaan vapaaehtoisuuteen kielenopetuksessa.

Odotan Magmalta rohkeita kannanottoja myös suunnassa kansalliskieli-vähemmistökieli-status. RKP:n sisällä ajatuksia siirtymisestä vähemmistökielen statukseen esiintyy, mutta enemmistö lienee ne tähän saakka sujuvasti tukahduttanut.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä kirjoituksesta. Olen ollut huolissani siitä, miten demokratia näyttää katoavan yhteiskunnasta. Magmat ja säätiöt sanelevat poliitikkojen näkemyksiä - ja vielä avoimen ylpeinä itsestään.

Pidän ruotsin kielestä, kunnioitan pohjoismaisia naapureitamme ja niitä suomalaisia, joille pohjoismaisuus on sidoksissa skandinaaviseen kieleen - mutta olen silti mielestäni ihan hyvä suomalainen ilman mystistä kaipuuta osaksi Nordenia ja vaatimusta, että lasteni ja lastenlasteni on opiskeltava ruotsia. Suomalaisilla kuuluu saada olla erilaisia identiteettejä, ruotsin kera ja ilman.

Julkisuudessa on pitkään ollut kova leimaamismenttaliteetti ja vain aktiivipolitiikan jo jättäneet ovat uskaltautuneet puoltamaan vapaaehtoista ruotsia. Tämä aktiivilta tuleva kommentti on iloinen asia.

Naapureissamme on tarjolla hyviä malleja kieltenopetuksemme rikastamiseksi, otetaan mallia ja kunnioitetaan demokratiaa.

Ruotsinkielisten palveluista pidetään huolta paremmin jollain muulla kuin pakollisella ruotsilla.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos mainiosta kirjoituksesta. Noi juuri sen pitäisi mennä. On mukava huomata ettei Lipposen vääristyneet mielipiteet jyllää enään SDP:ssä.

Olen itse pakkoruotsin läpi käynnyt aina TKK:lle saakka. Aina olen ollut sitä mieltä että kieli on aivan turha minulle. Nyt 15-vuotta DI:n olon jälkeen tiedän sen aivan varmasti. Tarivtse töissä vain englantia ja joskus japania. Ruotsi en ole tarvinut kertaakaan. Olisi halunnut lukea ranskaa tai saksaa mutta se ei onnistunut pakkoruotsin takia. Toivon että pakkoruotsi poistuu nopeasti ettei lapseni tarvitse tuhlata aikaansa samaan hulluuteen.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä homma, että tällaisia tilanteen järjettömyyden esiin tuovia kommentteja alkaa putkahdella yhä enemmän. Pitäisi myös vaan nopeasti tehdä jotakin konkreettista asian suhteen, sillä muuten ruotsin opetus sementoidaan taas vuosiksi eteenpäin, ja vieläpä alkamaan entistäkin aikaisemmin.