keskiviikko 13. elokuuta 2008

Vaasan asuntomessut menestys

Vaasan asuntomessut olivat menestys. Olennaisin menestykseen vaikuttanut seikka oli mielestäni messualueen valinta lähes keskustasta, meren rannasta. Kun Suvilahden messualue kiinnittyy suoraan hyvät palvelut jo omaavaan asuntoalueeseen, messualueelle muuttavat asukkaat pääsevät heti nauttimaan laadukkaasta arjesta.

Messuvieraiden määrä ylitti 140.000, joten varsin lähelle asetettua 150.000 tavoitetta päästiin. Asiaan vaikutti käsittääkseni messualueen sijainnin ja messujen monipuolisuuden lisäksi se, että kaupunki oli satsannut erittäin paljon rahaa kasvojensa pesuun sekä messujen aikaiseen palveluun ja tapahtumiin kaupungissa.

Messualueen suunnittelusta voi olla tietenkin montaa mieltä. Mikä on kiellettyä muilla asemakaavoitetuilla alueilla, oli jopa suositeltavaa messualueella. Tällä viittaan omakotitaloalueen varsin vaihtelevaan ilmeeseen. Näin kävi, vaikka suunnittelua ohjasi ns. laaturyhmä. On edelleen ihmetyksen aihe, että pienille tonteille halutaan rakentaa yhä suurempia omakotitaloja. Viherpeukaloille jää vain vähän tilaa kun pihat ovat suurimmaksi osaksi katettuja.

Oma mielenkiintonsa liittyy siihen, että suurissakaan omakotitaloissa ei ole ollut aina varaa rakentaa edes yhtä makuuhuonetta ja suihkua alakertaan. Jokainen voi arvioida, miten hankalaa jalkansa katkaisseen tai sairaan vanhuksen on kivuta toiseen kerrokseen nukkumaan. Muutoinkin makuuhuoneosaston saniteettitiloja on monesti varsin niukasti makuuhuoneitten lukumäärään verrattuna. Monista WC-tiloista oli unohtunut lattiakaivo!

Toinen huomioni kiinnittyy siihen, että suurissa omakotitaloissa on edelleen käsittämättömän vähän säilytystiloja siihen verrattuna, että ihmisillä on yhä enemmän vaatteita, esineitä ja erilaisia urheiluvälineitä. Makuuhuoneet ovat edelleen enimmäkseen pieniä, ja varustettu vain parilla komerolla. Näin on ollut jo isoäidin ajoista lähtien.

Muutama kerrostalokin oli näytillä. Mieleen jäi kummallinen epäsuhde sen osalta, että rappukäytävät olivat aravatasoa kun itse asunnot olivat laadukkaita. Olisi korkea aika kiinnittää enemmän huomiota rappukäytäviin ja välttää sairaalamaisia, kapeita käytäviä. Varsinkin ala-auloista tulisi luoda kutsuva tila.

Vaasa sai asuntomessujen ansiosta paljon näkyvyyttä mediassa. Kaupungin monet elinkeinonharjoittajat saivat myös lisää asiakkaita. Mitä messut maksoivat Vaasan kaupungille, sen saamme selville alkusyksyn kuluessa. On mahdollista, että Vaasa satsasi messuihin enemmän kuin yksikään muu messukaupunki moniin vuosiin. Arki koittaa. Messujen aikaisesta löysästä rahankäytöstä on palattava takaisin kurinalaiseen kulutukseen.

Ei kommentteja: