perjantai 8. huhtikuuta 2011

Pakkoruotsi ja äidinkieli

Kielitaito on mm. sitä, että ymmärtää puhuttua ja kirjoitettua kieltä. Kaija Katteluksella (Pohjalainen 8.4) on selvästi vaikeuksia ymmärtää kielipolitiikan ydinkysymyksiä. Kun puhutaan pakkoruotsista, puhutaan koko ikäluokkaa koskevasta pakosta. Perustuslakimme ei pakota ruotsin opiskeluun, toisin kuin on väitetty. Kielipoliittinen keskustelu ei kohdistu yksilöön vaan on tietenkin väestötason keskustelua.

Äidinkielellä ja pakkoruotsilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Kaikki pakkoruotsin poistamisen kannalla olevat varmaankin lähtevät siitä, että oma äidinkieli tulisi oppia jos mahdollista, täydellisesti. Sekä suomi että ruotsi ovat maailmalla marginaalikieliä. On jo aika antaa enemmän tilaa muiden kielten opiskelulle.

Peruskoulussa ei voida opettaa kaikkia asioita, joita ihmiset elämänsä aikana mahdollisesti tarvitsevat. Elinikäinen oppiminen on ainoa keino vastata kulloiseenkin osaamisen tarpeeseen. Kun osaa mitä tahansa yhtä vierasta kieltä, oppii kyllä tarpeen tullen muitakin. Mikään kieli ei pysy trimmissä ellei sitä pääse käyttämään. Pakkoruotsin kanssa käy useimmiten juuri näin.

Noin 70 % suomalaisista ja 60 % eduskuntavaaliehdokkaista vastustaa pakkoruotsia. Me kaikki haluamme, että ruotsin kielestä tulee valinnainen kieli. Tämä on kieli-ilmapiirin kohentamiseksi täysin välttämätöntä. Demokratiassa on kestämätöntä, että kapea puolue-eliitti linnoittautuu vastustamaan ruotsin valinnaisuutta. Jos näin jatkuu, asetelmat kärjistyvät entisestään. Kupla on puhkaistava ajoissa.

Entä kielirauha, joka on ollut ennen kaikkea RKP:lle tärkeä. Edistikö kielirauhaa, että juuri pakkoruotsin vastustajien mielenosoituspäivänä 31.3 ministeri Virkkunen nimitti työryhmän, jonka tarkoituksena on edistää – Folktingetin ja Ahtisaaren tuoreen työryhmäraportin tilauksesta - ruotsinkielen opetusta koulussa? Ei edistä, vaan kärjistää. Edistikö kielirauhaa, että pakkoruotsin vastustajien mielenosoituspäivänä samoille barrikadeille saapuivat myös pakkoruotsin puolustajat? Ei edistä.

Oma ehdotukseni on, että tähän saakka suunnitelmallisesti padottu keskustelu kansalliskielistämme päästetään nyt valloilleen. Paikataan nyt se hiljaisuus, jonka vallitessa kielilakimme uusittiin. Huolehditaan siitä, että lainsäädäntömme ei jatkossa lupaa mahdottomia, kuten nyt. Eräs RKP-läinen eduskuntavaaliehdokas totesi äskettäin vaalipaneelissa, että pakkoruotsia ei tarvitse opiskella siksi, että ruotsinkieliset saisivat kielelliset palvelunsa. Miksi sitten? Ihanko vain kiusaksi?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hesarin versio vähintäänkin omituisesta uutisoinnista: (Ylen pikku-uutinen nostetiin verkko HS aloitussivulle)

Otsikko: Yle: Euroopan neuvosto huolissaan ruotsin kielen asemasta Suomessa

Todellisuus: Raportti on jo 6 kuukautta vanha. Raportin päähuolenaihe on saamenkielen asema Suomessa - ei ruotsin.

Roskalehtien ajautuminen kohti eurooppalaisten kumppaniensa pahimpia esimerkkejä ei ole varmaan suuri yllätys, vaikkakin valitettavaa. Paljon vaarallisempaa on että arvostetut ja vakavastiotettavat mediat kuten Yle ja Helsingin Sanomat tekevät jatkuvasti vähintään värittynytttä, välillä täysin virheellistä uutisointia.

Suomi on siis vähiten korruptoituneiden maiden listalla ja silti tämän päivän YLEN uutisointi vähemmistökielistä on lähellä DDR:n tiedotusta.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia järkevästä suhtautumisesta kielipolitiikkaan. Juuri tuollaista otetta olen toivonut. Miksi useimmat demarit kieltäytyvät rakentavasta keskustelusta? Eihän kukaan edellytä, että ruotsinkieliset luopuisivat äidinkielestään. Me suomenkieliset vain haluamme itse päättää mitä kieliä opiskelemme eli vapaata kielivalintaa!
Toivon menestystä vaaleissa!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, Marjatta Vehkaoja, rohkeasta ja järkevästä pakkoruotsin vastaisesta kannanotosta!

Menestystä vaaleihin!

Anonyymi kirjoitti...

Äänestän sinua pelkästään kielivapauden edistämisen takia. SDP saisi enemmän ääniä, kun pakkoruotsin poistamisen puolesta työskenneltäisiin aktiivisemmin. Jos puolue ei aktivoidu tässä asiassa, en äänestä tätä puoluetta jatkossa.

Raimo kirjoitti...

Ulkomaiden tiedotusvälineet levittävät valheita PS-puolueesta, mm. Norjassa ja Ruotsissa. Esim. saamenkielinen Oddasat 19.4. uutisoi pakkoruotsin puolesta ja levitti selviä valheita vaalivoittajasta.

Oddasatin vihamielisen uutisoinnin takana ovat Norjan ja Ruotsin hallitukset. Todennäköisesti on vielä joku suomalainen taho, rkp ja/tai kepu.

Kepun puoluesihteeri Timo Laaninen järjesti eri puolueiden salaliiton jotta pakkoruotsista ei keskusteltaisi eduskuntavaaleissa 2011. Ilmeisesti sama puolueiden ja tiedotusvälineiden salaliitto järjesti Euroopan neuvoston kannanoton 13.4, joka sekaantui räikeästi Suomen sisäpolitiikkaan.

http://www.thoughts.com/aabee/oikeaa-tietoa-suomesta