sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Kansa on oikeassa

Vaalit on käyty. Omalta osalta lyttyyn meni. Ehdokasasetelma niin omassa puolueessa kuin esimerkiksi oman kaupungin muiden puolueiden osalta on melko ratkaiseva juttu. Rekisteröin varhaisessa vaiheessa, että Persujen Maria Tolppanen tulee olemaan kova luu omalla reviirilläni. Niinkuin olikin. Maria tuli valituksi, onneksi olkoon. Kun olin 'pakkoruotsi pois' -teemalla tarkoituksella ottanut etäisyyttä ruotsinkielisiin, niin sekin tuntui.

Tärkeimpänä kaikista on kuitenkin se, että Vaasa on pieni kaupunki. Samasta puolueesta ei yleensä valita kuin yksi edustaja, jos sitäkään. Poikkeuksiakin on. Joskus aikaisemmin RKP on saanut kaksi edustajaa. Nyt taas kävi niin, ettei RKP saanut ketään läpi kun taas Kokoomus sai kaksi. Helsingissä ja Uudellamaalla suurten puolueiden ehdokkailla on helpompaa ainakin siinä suhteessa, että eri profiilin omaavilla saman puolueen ehdokkailla on todellisia mahdollisuuksia päästä läpi. Tämä mahdollisuus vastaa tietenkin parhaiten myös äänestäjien erilaisia profiileja.

Media on aivan uudella tavalla vuoden 2007 vaaleista lähtien tehnyt työtä sen eteen, että äänet keskitettäisiin. Tässä toiminnassa on menty vaalien lähestyessä joskus ihan naurettavuuksiin saakka. Muiden kuin ykkösehdokkaiden lähetettyjä kirjoituksia ja jopa vastineitten julkaisemista viivytellään. Jos valokuvaan on sattunut pääsemään, näytetään ehkä vain selkäpuolta. Kuvallisen viestin voima on sanaakin voimakkaampi.

Pohjalainen toisti vaalien alla moneen kertaan, että vaasalaisten tulisi äänestää vaaslaisia. Lehti julkisti vaalien jälkeen valokuvan, jossa hehkutettiin, että nyt viedään Vaasan asioita eteenpäin viiden kansanedustajan voimin. Tasan tarkkaan näistä edustajista yksi on mustasaarelainen ja kahden perheet asuvat muualla kuin Vaasassa. Yhden perhe asuu käsittääkseni Vantaalla. Eli vain kaksi edustajaa jakavat arjen meidän vaasalaisten kanssa. Tästä tosiasiasta on aktiivisesti vaiettu ennen ja jälkeen vaalien.

Kansa on puhunut. Persut eivät yllättäneet vaan puhkoivat viimein kuplat, joista suuret puolueet ovat vaaleista toiseen aktiivisesti vaienneet. Persut olivat tällä kierroksella lähimpänä kansaa jos sitä mitataan kannatuksen kasvuna. Kansa on oikeassa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos upeasta ja rehellisestä tekstistä!