perjantai 8. huhtikuuta 2011

Suomen vai Euroopan köyhät

Kyllä nyt alkaa näyttää aivan selvältä, että demarit pääsevät valitsemaan keiden kanssa seuraava hallitus muodostetaan. Tottakai meidän kannattaa olla tyytyväisiä, että tarjolle vyöryi Portugal ja päästiin sitä kautta nostamaan yhteiseurooppalaisen moraalin kysymyksiä esille.

SDP on aivan oikeassa siinä, että yksi politiikan selkärangoista on moraali. Kun rappion merkit ovat olleet näkyvissä jo pitkään, tarvitaan suunnanmuutos. Meillä on moraalin kestävyysvaje. Ennenkaikkea. Valtionhoitaja-asenteella mikään ei muutu. Tarvitaan ilmeisimmin kunnon täräys. Kansa näyttää olevan valmis sellaisen antamaan.

Vaasan torilla ruokittiin tänään 250 kansalaista lohisopalla. Kauniin sään lumossa väki jäi pitkäksi toviksi keskustelemaan toriparlamenttiin. Esillä oli kaksi pääaihetta: Portugalin tuki ja taitettu indeksi, tässä järjestyksessä. Toistui monesta suusta, että on mahdotonta hyväksyä, että valtiontalouden kestävyysvajeen tilanteessa meillä olisi kyllä varaa pelastaa Euroopan (Portugalin) köyhät, mutta ei Suomen köyhiä. Tämä tuntuu erityisen irvokkaalta juuri nyt kun maamme tuloeroista ja suomalaisesta köyhyydestä ehdittiin tehdä vaalien kenties tärkein kysymys.

Jutta Urpilaisen tänä iltana TV:n vaalitentissä antamat vastaukset antavat aiheen vähintäänkin haaveilla siitä, että Suomen demarit voisivat EU:ssa olla se porukka, joka käynnistää prosessin, joka johtaa Portugalin tukemisessa huomattavasti tiukempiin ehtoihin kuin mistä nyt puhutaan. Painaahan vaakakupissa toinenkin vaihtoehto eli tukien evääminen jos Suomi veisi kielteisen kantansa uudessa demarijohtoisessa hallituksessa loppuun asti.

Demokratiassa se vain on niin, että on tultava toimeen kansan tekemän päätöksen kanssa. Sen verran vakavissaan suurissa kysymyksissä pitää vaalipuheissa olla, ettei tarvitse kääntää takkia vaalien jälkeen ja näin olla luomassa uutta moraalivajetta. Kun nyt useammat puolueet ovat sanelleet kaikenlaisia ehtoja hallitukseen osallistumiselle, pelkään pahoin, että vuorilliset takit käyvät kaupaksi vaikka kesä pian kutsuu.

Ei kommentteja: