lauantai 2. huhtikuuta 2011

Eläköitymisikä nousee – vapaaehtoisesti tai sitten pakosta!

Eläkekeskustelussa on kovin vähän kiinnitetty huomiota eläkkeen tasoon.

Täysi eläke karttuu kun on ollut töissä 40 vuotta. Ketkä voivat tämän ehdon saavuttaa? Tämä tarkoittaa, että 63 ikävuoteen mennessä 18-vuotiaalle henkilölle jää yhteensä viisi vuotta aikaa armeijaan, opiskeluun, synnyttämiseen, erilaisiin hoitovapaisiin ja mahdollisiin työttömyysjaksoihin eläkepalkan vähentymättä. Kuinka usealta tämä voi onnistua? Harvoilta. Varsinkaan naisilta! Eli mitä alhaisempi eläkeikä, sitä selvemmin se sortaa naisia, ja erityisesti niitä naisia, jotka opiskelevat, synnyttävät ja ovat lastenhoitovapailla.

Hämmästelen, että nuoret perheenäidit SDP:n johdossa eivät ole olleet valveilla kun tätä puolueen tärkeintä ja näkyvintä vaalitavoitetta on asetettu!

Onko siis hyvästä vai pahasta, että lakisääteinen eläkkeelle pääsyn alaikäraja pysyy 63 vuoden iässä? Keitä tämä vaade palvelee, keitä ei?

Se palvelee ennen kaikkea miehiä, jotka peruskoulun jälkeen tyytyvät vain 3-vuotisiin ammattiopintoihin. Se ei palvele niitä, jotka ovat siirtyneet pitemmän kaavan mukaan – korkeakouluopintojen jälkeen - työelämään. Eikä se palvele niitäkään, joilla on perhettä tai mistä tahansa syystä paljon katkoksia työhistoriassaan.

Kysyn, miksi tällainen SDP:n tavoite, että eläköitymisikää ei saa nostaa?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Sopikoon tt ja ta vaikka minkälaisista eläkeiästä kuten sopivat nytkin (johtajat 60v eläkkeelle. Nykyinen eläkeikä turvaa niiden henkilöiden lähdön eläkkeelle jotka eivät itse pysty siitä neuvottelemaan.