tiistai 8. helmikuuta 2011

Kohti hyvää hallintoa

Tullessani uudelleen mukaan Vaasan kaupunginhallituksen työskentelyyn vuonna 2005 totesin nopeasti, että hallinnon läpinäkyvyydessä ja muotoseikoissa oli paljon toivomisen varaa. Minulle oli selvää, että haluan kohdistaa huomioni hallintokäytäntöihin. Monia kenkutti kun yritin puuttua esim. RG-Linen tukemiseen, asuntomessujen hallinnointiin ja menoylityksiin, kaupunginjohtajien tapaan työllistää vaimojaan, Kondis-sopimukseen, apulaiskaupunginjohtajan väitöskirjaprojektiin (Onkilahden ala-aste) tai myöhempään puolipäiväläsnäoloon tai matkakeskuksen kiemuroihin. Hallintokulttuurissamme oli vielä vallalla kabinettipolitiikan aika.

Talon tapana oli, että kaupunginjohtaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja sopivat keskenään asioista, joista ei informoitu koko kaupunginhallitusta ennen sitovien sopimusten tekoa. Kokoomusministereiden vierailuista ei hiiskuttu muille puolueille. Jos valtuuston RKP-läinen puheenjohtaja ei ollut mukana edustamassa, Vaasasta annettiin ulospäin yksin kokoomuslainen kuva. Mikään puhe ei ole auttanut eikä ole tuottanut tulosta vieläkään. Tämä on varsin lyhytnäköistä, sillä Vaasa on myös demareiden kaupunki, ja monien muiden. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Nykyisen kaupunginhallituksen puheenjohtajan aikana on etsitty uutta suuntaa. Sanotaan mitä sanotaan, niin mimmitrio – me kaupunginhallituksen puheenjohtajat – olemme rohjenneet ottaa askelia, joihin miehet meitä ennen eivät pystyneet. Olemme olleet tavoitteista hämmästyttävän yksimielisiä. Haluamme, että Vaasan kaupungin hallintotavat ovat laillisia, hyvin perusteltuja ja kestävät julkisuudessa. Tämä on ensiarvoisen tärkeää myös henkilökunnan turvallisuudentunteen kannalta.

Olemme nyt joutuneet tilanteeseen, jota emme ole toivoneet saatikka lainkaan suunnitelleet. Sisäinen tarkastus on paljastanut seikkoja, joiden johdosta Tikanojan ja Kuntsin johtaja on erotettu ja kaupunginjohtaja on joutunut esittämään eronpyyntönsä luottamuspulan takia,. Kaikki tämä on tapahtunut lyhyessä ajassa, vyöryn tavoin.

Kirjan lehti kääntyy. Katsomme nyt kohti tulevaisuutta. Vaasa on menestynyt ja tulee menestymään myös jatkossa. Olemmeko ja mitä oppineet tällä reissulla? Emme kai mitään uutta. Hommat vain pitää hoitaa niin, että ne kestävät julkisen arvioinnin. Peruutan: olemme oppineet, että hyvä hallinto on loppupeleissä kaikkien etu.

Ei kommentteja: