sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Äänestäjille kuluttajansuojaa

Vähitellen eri puolueiden vaaliohjelmat alkavat olla luettavissa. Äänestäjien kuluttajansuojan kannalta SDP:n ohjelma on ylivoimaisesti selkein. Se on myös rohkea. Persujen ohjelma on niinikään rohkea mutta niin rönsyilevä, että se heikentää ohjelman uskottavuutta. Kokoomuksen ohjelma on kuin pienoisromaani vailla juuri mitään konkretiaa. Kepu on valinnut niinikään ylimalkaisen kerrontatyylin.

Yritin vertailla puolueiden verolinjauksia. Kokoomus ja Kepu pyörittelevät lähes sanasta sanaan päälinjauksia seuraavaan tapaan: "Vastustamme tasaveroa, verot perittävä maksukyvyn mukaan". Jos vastustaa tasaveroa niin siitä kai pitäisi pyrkiä pois. Odotukset eivät täyty. Kepu ehdottaa nimittäin, että yleistä alv-kantaa on nostettava 2 %-yksiköllä ja Kokoomus (ohjelman ulkopuolelta saadun tiedon mukaan) ehdottaa 1 %-yksikön korotusta. Haloo? Tuohan on yhtä sotkuilua.

Kokoomus näyttää vastustavan myös työn verotuksen lisäämistä. Selkein Kokoomuksen verotuskannanotto on "ympäristöä kuluttavan toiminnan verottaminen". Eikös tässä ole loppupeleisstä kysymys juuri kulutusverosta, kerätäänpä se sitten millä nimikkeellä tahansa?

Demarien ja Persujen verolinjaukset tulevat yllättävän lähelle toisiaan. Molemmat ovat löytäneet hyviä esimerkkejä, joilla suurituloisten verotusta voidaan tiukentaa. Persut menevät ehdotuksissaan kuitenkin pitemmälle.

Ensivaikutelma on se, että nykyhallituksen suuret puolueet ovat verotuskysymysten osalta ylimielisiä. Tulee sellainen olo, että ne eivät piittaa alentua keskustelemaan verotuksen yksityiskohdista SDP:n tai muidenkaan kanssa ennen vaalitulosten julkistamista.

Suomen kokonaisveroaste lienee tällä hetkellä noin 43 % eli selvästi korkeammalla kuin EU-maissa (40 %) tai OECD-maissa (33 %) keskimäärin. Kansainvälisen kilpailukykymme näkökulmasta näyttää selvältä, ettei kokonaisveroastettamme voi juuri lisätä. Siksi on keskityttävä verotuksen painopisteiden muutokseen siten, että vipuvaikutsena turvaamme mahdollisimman hyvän talouskasvun ja työllisyyden Suomessa.

Verokeskustelun ongelmaksi näyttää jäävän se, että puhutaan yksityiskohdista ei päästä yhteenvedon tasolle. Mikä kaikkien eri ehdotusten kokonaisvaikutus olisi tulonjakoon, siitä kaivattaisiin enemmän viitteitä.

Ei kommentteja: