sunnuntai 17. lokakuuta 2010

OPISKELIJAT NÄKYVILLE

Kun jo yli 35 vuotta sitten muutin Vaasaan, tiesin että Vaasa on kaupunki, jolla on historiaa isoilla kirjaimilla. Vaasa on historiansa puolesta mahtava hallinto-ja koulukaupunki. Etenkin koulukaupunkina traditio on jatkunut eikä paikallisille opetus-ja kulttuurialan innovaatioille näy olevan rajoja. Vaasa syöttää – muu Suomi yrittää ottaa koppeja, entisen pesäpallonpelaajan termein ilmaistuna! Tuntui yllättävän tutulta asettua perheen kanssa tänne ja kasvattaa lapset täällä, ”ihmisen kokoisessa kaupungissa”. Uskon, että tämä mittakaavakysymys puhuttelee myös monia tämän päivän nuoria perheitä, jotka harkitsevat muuttoa Vaasaan.

Vaasan kaupungissa arkisin käyskentelevistä ihmisistä yhä useampi on opiskelija. Kuinka pitäisi toimia, että saisimme opiskelijat opintojen jälkeen jäämään tänne? Kuinka hyvin me vaasalaiset tunnemme tai noteeraamme opiskelijat ja päinvastoin?

Kävin äskettäin Aberdeenissa, Skotlannissa. Vaasalla ja Aberdeenilla on paljon yhteistä. Molemmat kaupungit sijaitsevat maan pääkaupunkiin nähden sivussa. Molemmat kaupungit ovat arvostettuja koulukaupunkeja ja niiden välillä on jo yhteistyötä.

Aberdeenin katukuva poikkeaa kuitenkin radikaalisti Vaasan katukuvasta siinä, että Aberdeenissa kauppa on noteerannut opiskelijat näyttävästi erillisenä kohderyhmänä. Herätti huomiota, että kaupat ilmoittivat suurin tekstein näyteikkunoissaan antavansa alennuksia (10-20 %) kaupungin opiskelijoille. Näytti siltä, että opiskelijat ovat Aberdeenin näkyvästi etuoikeutettu joukko. Mistään ajallisesti rajoitetusta kampanjasta ei ollut kysymys.

Tämä on mielestäni todellinen innovaatio! Aberdeenin kauppakorttelien ilme oli opiskelijoiden huomioimisen ansiosta erityisen dynaaminen. Uskon, että Aberdeenin alennuspolitiikan taustalla on kollektiivinen, kaupungin strateginen päätös, esim. ”opiskelijat ovat tärkeä voimavara”. Voin jo aistia, että tällainen kädenojennus on vaikuttanut myönteisesti myös opiskeluajan jälkeisiin päätöksiin eli tukenut asettumista opiskelupaikkakunnalle, ”syrjäiseen” Skotlantiin.

Kun koulutetun henkilökunnan saanti vaikeutuu täällä Vaasassakin, kaikki keinot tulisi käyttää hyödyksi. Minua viehätti, että Aberdeenissa kaupat näyttivät puhaltavan tässä asiassa yhteiseen hiileen. Selvää on, että myös meillä Suomessa on jo alennuksia eri kohderyhmille, myös opiskelijoille. Uimaan, leffaan, matkustamaan jne. saa alennuksia. Missään en ole kuitenkaan vielä nähnyt nimenomaan opiskelijoille kohdennettuja alennuksia, joista ilmoitetaan näkyvästi näyteikkunoissa. Toivon, että Vaasan kaupunki ja kauppa yhdessä innostuvat pilotoimaan tässä asiassa.

Ei kommentteja: