keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Karttoja ja kartanlukua

Mitä kummaa on tapahtunut karttamateriaalille? Kun turisti saapuu uuteen kaupunkiin hän saa syliinsä jopa kymmenittäin kauppojen ja ravintoloiden mainoksia, joissa näyttää olevan karttoja. Niistä ei ole paljon apua koska koko kaupunkia tai edes kaupungin koko keskustaa koskevia karttoja ei ole jaossa. Tavanomaisia ”käsikarttoja” ei saa enää hotellien vastaanotoista eikä edes turistitoimistoista. Tämän totesimme jälleen äskettäin, nyt Edinburghissa. Neuvoksi hotellista annettiin, että ostakaa mieleisenne kartta kirjakaupasta. Juu, niin teimmekin. Parhaassa kirjakaupassa oli tarjolla ns. haitarikartta, jonka tutkimiseen tarvitaan neljä kättä tai pöytä. Sen ostimme. Vaihtoehtona olisi ollut kartta kirjan muodossa eli tarkkaa tietoa kaupunginosittain, mutta ei tietoa kaupungista yhdellä silmäyksellä.

Sitten on vielä tämä uusi villitys esittää karttoja vapaalla kädellä perspektiiviin piirrettyinä unohtaen välistä ”tarpeettomat” kadut. Onkos tässä käynyt niin, että ajatellaan turistin ottavan kulloinkin tarvitsemansa kartan internetistä? Surffaan kyllä paljon internetissä, mutta tulostan sivuja hyvin harkitusti. Mistä sitä paitsi voin edeltäpäin tietää, mitä matkalla tulee tarvitsemaan. Kädessä pidettävän hyvän kaupunkikartan tarve ei ole kadonnut mihinkään. Pitäisi olla kaikille turistikaupungeille kunnia-asia ja elinkeinoelämän kanssa yhteisessä intressissä, että perusasiat, kuten hyvä turistikartta on vapaasti saatavilla.

Vaikka karttoja olisikin, kaikki eivät osaa lukea niitä. Niin kävi myös Edinburghissa. Pyysimme portsaria kruksaamaan kartalle, missä hänen suosittelemansa kalaravintola sijaitsee. Ammattiylpeyttä uhkuen ja vailla vähintäkään epäröintiä portsari piirsi kruksin. Ja sen mukaan menimme. Portsarilta olivat koordinaatit täysin hukassa. Aikamme harhailtuamme palasimme portsarin luo ja hän yritti selittää uudelleen. Kun valmista ei tullut, hän jo itse ehdotti, että lähtee viemään meidät tuohon ”nurkan takana” olevaan ravintolaan. Eli summa summarum: palvelu oli lopulta hyvää ja yksilökohtaista.

Vielä pitää pohtia aihetta yleisemmällä tasolla. Peruskoulun opetuksen tasossa on toivomisen varaa jos ei osaa lukea karttaa. Käsitys ilmansuunnista, mittakaavan merkityksestä ja merkkien selityksistä on mielestäni välttämätöntä perustietoa, joka jokaisen tulisi hallita.

Ei kommentteja: