tiistai 26. toukokuuta 2009

Kaksikielisestä yliopistosta kasvot kaksikieliselle Suomelle

Kun Vaasan kaupunginhallitus päätti eilen kehittämisrahan käyttösuunnitelmasta vuodelle 2009, oli muun muassa kaupungin imagon ja brändin uudistaminen esillä. Päivän Pohjalainen (26.5) kertoo, että RKP:n Stefan Wallin ei halua Vaasaan kaksikielistä yliopistoa. Näin tuli esille heti yksi imagoon liittyvä kysymys.

Samalla palautui mieleeni keskusteluni opetusministeriön entisen kansliapäällikkö Jaakko Nummisen kanssa, ehkä noin 15 vuoden takaa. Keskustelimme nimittäin samasta aiheesta kuin Wallin nyt. Nummisen spontaani mielipide oli, että Vaasalla ja Pohjanmaalla olisi loistava tulevaisuus jos kaksikielinen yliopisto olisi mahdollista saada aikaan. Ja miksi? Siksi, että Suomessa vain Vaasaan olisi mahdollista perustaa uskottavasti kaksikielinen yliopisto. Perustelu liittyy alueen poikkeavaan kielirakenteeseen.

Numminen kykeni yhdistämään valtakunnan ja alueen näkökulmat toisiinsa ja luomaan innostavan vision – vision, jota Vaasa ei ole kyennyt koskaan hyödyntämään. Valitettava tosiasia on ollut, että kaksikielisen yliopiston idea on hyssytelty näkymättömiin alueen omien poliitikkojen ja hallinnossa toimivien puolelta.

Seitsemän yliopisto-ja korkeakouluyksikön hämähäkin verkko ei voi olla pitemmän päälle tehokas eikä edes vetovoimainen. Suunnaton määrä inhimillistä energiaa sitoutuu yhteistyömuotojen kuviointiin ja keskinäiseen kilpailuunkin. Tämä tapahtuu aikana, jolloin korkeakoulut koko maassa joutuvat kamppailemaan vähenevän opiskelijamäärän mielenkiinnosta. Ulkoiset uhkatekijät ovat johtaneet joihinkin ”pelastautukoon ken voi” manöövereihin, jotka saattavat entisestään mutkistaa mahdollisuuksia kerätä yksiköitä saman hallinnollisen hatun alle – jos sellainen aika tulisi.

RKP:n puoluetoimisto on ollut aktiivinen myös kuntarakennekysymyksissä eikä ole ollut ainakaan toistaiseksi tukemassa kieliryhmiä yhdistäviä ratkaisuja. Näin tullaankin merkilliseen johtopäätökseen: RKP:n puoluetoimistolla näyttää olevan veto-oikeus sekä Vaasan sisäpolitiikan, että sen ulkopolitiikan. kannalta mitä tärkeimmissä kysymyksissä. Näinkö jatketaan maailman tappiin?

Ei kommentteja: