sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Julkisen keskustelun mahdottomuus

Olen viime aikoina kahdesti yrittänyt käynnistää vakavaa keskustelua vanhustenhuollon palvelurakenteen ongelmista alueemme päivälehdessä. Kummallakin kerralla anonyymille tekstipalstalle on ilmestynyt perustelematon ja vähättelevä mielipide, ei muuta.

Olen miettinyt kovasti, miksi oikeaa debattia ei saada aikaan. Juttuni ovat olleet takuulla ”riittävän” provosoivia. Miksi lehti antaa tilaa anonyymeille mielipiteille, mutta ei kiinnostu tekemään aiheesta haastatteluja? Pinnan alla kuohuu kovasti, mitä osoittaa saamani runsas sähköposti. Hommat eivät ole hallinnassa, mutta kukaan systeemin sisältä ei uskalla ilmaista tätä julkisuudessa ääneen.

Hyvä kysymys on, että miksi julkisissa viroissa olevat henkilöt eivät katso aiheelliseksi osallistua keskusteluun julkisuudessa. Ketä/mitä pelätään? Onko kysymys tavallisesta herranpelosta vai omaa uraa uhkaavasta esteestä?

Avoin demokratia on pelkkä haave jos mykkäkoulu jatkuu. On kestämätön ajatus, että virkamies ”puhuu” vain antaessaan esityksen päätöksentekoa varten. Tämän päivän hyvä virkamies käynnistää keskusteluja julkisuudessa.

Julkisessa virassa olevan (etenkin johtavassa asemassa olevan) nahkan täytyy olla paksu – ihan niin kuin poliitikonkin. Kun esittää mielipiteitä, niin totta kai myös arvostellaan. Sen sijaan, että pahoittaisi mielensä, olisi hyvä kerätä entistäkin paremmat perustelut mielipiteittensä tueksi.

Yhteiskunnan etu olisi, että itseriittoisuus vaihtuisi vuoropuheluksi, jossa kaikki osapuolet puhdistaisivat korvansa vahasta ja keskittyisivät kuulemaan, mitä muilla on sanottavaa. Ja tekemään siitä johtopäätöksensä.

Ei kommentteja: