sunnuntai 9. maaliskuuta 2008

Hätäapua talven puutteeseen

Ilmastonmuutokset ovat tosiasia. Kymmenen vuotta sitten sai vielä etsiä tiedemiestä, joka olisi uskaltanut julkisesti sanoa sään lämpenemisen olevan pysyvä ilmiö. Viitattiin siihen, että vaihtelut tapahtuivat pitkän ajan normaalivaihteluiden rajoissa.

Tilanne on nopeasti muuttunut. Ilmastonmuutoksista on nyt tullut näkyvä aihe tieteessä ja politiikassa. Ihmisten arki on myös muuttunut muutoksen seurauksena.

Kunnon talvet eivät enää yllä Etelä-Suomeen ja rannikkoseuduille. Tarjolla on kuukausien ajan pelkkää pimeyttä sekä vuorotellen loskaa ja liukasta. Ulkoilusta on näillä keleillä tulossa ekstreemilaji. Keskussairaaloissa on ennätysmäärä potilaita odottamassa akuutteihin lonkkaleikkauksiin.

Hätäapuna talven puuttumiseen varakkaat suuntaavat talvilomillaan entistä varmemmin etelään, jossa auringonvalo on taattu. Näin haetaan puhtia jäljellä oleviin vuoden pimeisiin päiviin. Vähävaraisille ei ole tarjolla lääkettä talvisen auringon ja hankien pulaan ellei puhetta käännetä hyvään, vaikkapa ensi kesän haaveisiin. No, monet potevat talvimasennusta, ja tarvitsevat siihen ihan oikeaa lääkitystä.

Ilmastonmuutokset muuttavat elintapojamme pysyvästi ja vaikuttavat pian jo muun muassa asuinpaikan valintaan ja maanviljelyyn. Uudet alueet tulevat houkutteleviksi, toiset autioituvat. Kun Suomen talvet muuttuvat entistä leudommiksi, voi käydä niin, että maamme vetovoima asuinmaana vähenee. Pimeän, kylmän ja kostean yhdistelmä kuukausien ajan joka vuosi voi olla liikaa jopa meille suomalaisille.
Ei kommentteja: