maanantai 1. marraskuuta 2010

Alkon monopoli – pitävätkö perustelut yhä?

Alkolla on Vaasassa kolme myymälää: yksi keskustassa, yksi Gerbyntiellä ja yksi Prisman yhteydessä kasitien kupeessa. Alko lähtee Vaasan Gerbyntieltä ja siirtää myymälän Kivihakaan suuren marketin yhteyteen. Mielenkiintoista asiassa on myös se, että tämä uusi myymälä sijaitsee lähes samalla kohtaa kasitietä kuin Alkon myymälä Prisman yhteydessä – mutta toisella puolen pääväylää.

Alkoholilain mukaan Alko Oy:n tehtävänä on huolehtia sille eräin poikkeuksin yksinoikeudeksi säädetystä alkoholijuomien vähittäismyynnistä siten, että tavoitteena on alkoholin kulutuksesta aiheutuvien haittojen ehkäiseminen. Tehtävä on ristiriitainen sillä alkoholin jakelu on kiinteässä yhteydessä kulutukseen.

Julkisuuteen lausuttu ajatus on, että Alko varmistaa myymälänsä siirrolla pääsynsä kasvavien asiakasvirtojen äärelle. Kun alkoholia ostetaan enemmän, sitä myös kulutetaan enemmän. Mitä enemmän alkoholia kulutetaan, sitä enemmän on haittoja. Yksinkertaistettuna: Alkon tavoitteena näyttääkin olevan alkoholin kulutuksesta aiheutuvien haittojen lisääminen, mutta vain aikaisempaa tehokkaammin!

Alkon Gerbyn myymälä ja sen asiakkaat ovat ilmeisesti olleet Alkolle alkoholin kulutuksen aiheuttamien haittojen kannalta ongelma. Emme ole ostaneet tarpeeksi alkoholia, joten haittoja, joita voisi julistaa ehkäisevänsä, on syntynyt liian vähän. Nyt tätä haittoja ehkäisevää työtä pitää päästään lisäämään kun myymälä siirretään Kivihakaan!

Näyttää ilmeiseltä, että Alkon monopolin perustelut alkavat käydä yhä heikommiksi. Suomi on jo aikoja sitten siirtynyt kohti päivittäistavaroiden vähittäiskaupoissa tapahtuvaa alkoholinmyyntiä. Tämän helpommaksi Alkossa käynti ei voi enää tulla. Hajurako on monissa tapauksissa enää muodollinen kun Alko sijaitsee esimerkiksi 20 askeleen päässä marketin kassasta. Ikävää on ainoastaan se, että Alko – valitsemalla market-kumppaninsa etupäässä SOK:n leiristä käytännössä samalla vahvistaa yhden kauppaketjun monopolistista asemaa.

Alko on linjauksillaan mielestäni itse murtamassa monopolinsa perusteita. On ilmeistä, että Alkon monopoliasema on otettava uuteen harkintaan. Valitettavasti.

Ei kommentteja: