perjantai 18. tammikuuta 2008SIPOON PÄÄTÖS TAKATASKUSSA


KHO:n päätös olla hyväksymättä valitusta, jossa vaadittiin hallituksen päätöksen kumoamista koskien Sipoon osien liittämistä Helsinkiin, ei voida Vaasanseudulla pitää muuna kuin ennakkopäätöksenä.

Pienemmässä mittakaavassa täällä on aivan samat ongelmat kuin pääkaupunkiseudulla. Alueellisen tasa-arvon ja yhdenvertaisen kohtelun turvaamiseksi, lainsäädännön pitää tukea myös meidän tavoitteitamme. Se mikä ei ole kohtuus, ei ole lakikaan.

Vaasanseudulla kysymys on siitä, kuinka kauan olemme valmiit odottamaan konkreettisia tuloksia kuntarakenteen kehittämisestä vapaaehtoisin toimin. Kauniit puheet eivät ole vielä tekoja, joskin hyvä merkki. Sosiaali-ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alue Vaasa-Vähänkyrö-Laihia osoittaa kykyä myös toimia yhdessä, mutta kaikki osapuolet ymmärtävät, ettei ratkaisu ole hallinnollisesti järkevä saatikka kestävä. Tästä syystä yritin yhteistyösopimukseen jo saada pykälää, jossa sopimus olisi nähty ensi askeleena kohti myöhempiä kuntaliitosneuvotteluja. Aika ei ollut vielä kypsä tällaisen ajatuksen ääneen lausumiseen.

On merkittävää, että Mustasaaren kunnanjohtaja Ahlberg ja Vaasan kaupunginjohtaja Lumio ovat osoittaneet nyt myös julkisuudessa sopuisaa halua edetä yhteistyöasioissa.

Hyvä kysymys alkaneelle vuodelle on, päästävätkö Vaasanseudun kunnat energiansa valumaan kuntarakenneuudistuksessa pieneen askarteluun ikään kuin työntäen eteenpäin totuuden hetkeä kuntaliitoksesta. On vaikea kuvitella, että erillissopimusten tiellä voidaan jatkaa loputtomiin. Siksi on tärkeää määritellä suurelle prosessille vihdoin aikataulu.

Kaikkialla Suomessa maakuntien keskuspaikkakunnat ovat olleet aloitteentekijöinä kuntarakennekysymyksissä. Sen vuoksi Vaasan aktiviteetissa ei voi olla mitään moitittavaa. Vaasa ei ole pyrkinyt eikä pyri riistämään keneltäkään paikallista identiteettiä. Se voidaan kaikissa järjestelyissä turvata monin keinoin. On hyvä muistaa, ettei kukaan ole oikeasti kotoisin Helsingistä vaan Töölööstä, Käpylästä, Paloheinästä jne.. Kuntaan hallintoyksikkönä pitäisi oppia suhtautumaan nyt ”teknisesti”.

Olen ilolla pannut merkille, että Keskustapuolueen johto tukee nyt pontevasti kuntaliitoksia. Toivottavasti se pystyy nopeassa tahdissa vakuuttamaan myös paikalliset päättäjänsä muutoksen tarpeellisuudesta. Tähän uskon.

Mutta mitä RKP aikoo? Yhä selvemmäksi alkaa käydä, että kuntarakenteen muutoksen varsinainen vastarannan kiiski on RKP eikä Kepu. Taipuakseen kehitykseen RKP tarvitsee kunniallisen tien perääntymiseen. Sellaisia varmasti löytyy. Kukaan ei halua ensisijaisesti toistaa Sipoon mallia täällä.

Ei kommentteja: