lauantai 26. syyskuuta 2009

Ehdokkaiden rahoitusyhdistykset vaalitukisotkun ydin

Kun palasin viikon lomalta, vaalirahasotku näytti Suomessa kärjistyneen uudelleen. Julkisuudessa ei vieläkään käsitellä riittävästi olennaista ja suhteellisen uutta ilmiötä – ehdokkaiden ja kansanedustajien omien ”rahoitusyhdistysten” roolia. Näyttää, että vaalitukien hämärä pesii juuri näissä yhdistyksissä. Lieneekö media tonkinut esiin vielä sitäkään, keillä kansanedustajilla on tällainen yhdistys.

Kysymys on puoluekoneiston haastavasta rinnakkaisjärjestelmästä. Tukiyhdistysten perustamisessa ei ole mitään laitonta, mutta mitä se kertoo ehdokkaan/kansanedustajan suhtautumisesta omaan puolueeseensa? Vaalityöhön tarvittava energia, päätöksenteko vaalityön toteuttamisesta ja itse vaalityö on vedetty pois omasta puolueorganisaatiosta. Puolueorganisaatio tarjoaa ehkä enää vain yhteismainontaa ja joitakin yhteisiä vaalitilaisuuksia.

Samaan aikaan tämän ilmiön kanssa on elvytetty keskustelua ns. pitkistä listoista. SDP:ssä on aiemmin toteutettu jäsenäänestyksiä, joissa vaalipiirin eduskuntavaaliehdokkaiden keskinäinen järjestys on tuotu esiin ennen vaaleja. Jäsenäänestyksen tulos saattoi jäädä hiljaiseksi tiedoksi, sillä se näkyi äänestäjille oikeastaan vain yhteismainoksen kuvien järjestyksenä. Puolueen sisällä jäsenäänestys ei ainakaan tuolloin johtanut kohtuuttomaan kampanjointiin ehdokas-ehdokkaiden osalta.

Mutu-tuntumani on, että jäsenäänestyksen tulos SDP:ssä ennakoi aika hyvin vaalin lopputulosta eli ehdokkaan sijalukua oman puolueen listalla. Näin kävi, vaikka puolueen vaalimainonta käsittääkseni jakautui tasan ehdokkaiden kesken.

Meillä on siis tarjolla suomalainen malli, jossa pitkien listojen idea on toteutettavissa nykyisinkin säännöksin. Vaalikampanjointi on palautettavissa puolueiden haltuun jos tahdomme. Tämä kirkastaisi puolueen ja sen ehdokkaiden suhdetta sekä lisäisi poliittista uskottavuutta. Meneillään oleva vaalitukikeskustelu osoittaa, että puolueitten saamia vaalitukia siedetään paremmin kuin yksittäisille ehdokkaille tai heidän rahoitusyhdistyksilleen ohjattuja tukia.

Ei kommentteja: