tiistai 4. elokuuta 2009

Lahjoilla on eroa

Vaalituet ja poliitikkojen voitelu ovat olleet tämän kesän kestoaiheita. Mikä tässä on olennaista, on mielestäni jäänyt vähälle huomiolle.

Eduskunnan päätöksellä puolueita rahoitetaan yhä suuremmilla summilla, mitä perustellaan demokratian ylläpitämisellä. Nämä tuet menevät organisaatioille. Tuki on monimuotoista, ja jo näiden tukivirtojen selvittely olisi hyvä akateemisen lopputyön aihe. Tässä liikutaan siis sallitun ja selkeästi laillisen alueella. Täysin piiloon on sen sijaan jätetty johtavien virkamiesten tähdittäjän rooli joidenkin yksittäisten ehdokkaitten ylihinnoitetuissa vaaliseminaareissa. Tällainen ei voi kuulua ao. toimenkuvaan ja sotii mielestäni yhdenvertaisuutta vastaan.

Kun siirrytään politiikan ns. yksityiseen sponsorointiin, tullaan hämärän maille. Syntyy vaikutelma, että yksityinen tuki on lähtökohtaisesti tuomittavaa. Tämä asia ansaitsee lähemmän tarkastelun. Varsin monet ns. yksityisiksi väitetyistä lahjoituksista eivät ole ”yksityisiä”, vaan organisaatioiden lahjoituksia nekin Vieläpä sellaisten, joita julkinen valta tukee tai on niiden osakas, tai joihin työnantajat ja/tai työntekijät maksavat lakisääteisiä maksujaan. Tässä olisi toinen akateemisen lopputyön aihe :kuka/ketkä, ja millä valtuuksin ovat päättänet yksittäisten ehdokkaiden tuista?

Vaalitukien ja lahjoitusten kontrollin ulkopuolelle ovat sijoittuneet yhden ehdokkaan/kansanedustajan ympärille kyhätyt muutaman keskushenkilön pyörittämät yhdistykset. Mitään muuta toimintaa näillä yhdistyksillä ei ole kuin rahankeruu yhdelle ehdokkaalle. Kolmannen akateemisen lopputyön aihe olisi: kuinka monella istuvalla kansanedustajalla on tukenaan ”puolueista riippumaton” yhdistys ja miten se toimii? Miksi puolueorganisaatio ei muka kykenisi tätä hommaa hoitamaan kuten ennen? Siitäkään huolimatta, että puoluetuet ovat kasvaneet? Ainoa ja tunnettu syy on, että näin ollen edustajan/kansanedustajan ei tarvitse tehdä julkista tiliä puolueorganisaatiossa rahojen käytöstä organisaation sisällä. Tilien sisään voi sijoittaa tarvittaessa koko joukon henkilökohtaisiksi luettavia menoja.

Ilkka Kanervan mega-synttäreistä on jo aikaa. Monia muitakin ulkopuolisten sponsoroimia synttäreitä on valtakunnassa tämän jälkeen varmaan pidetty. Haloo! Missä viipyvät tutkivien toimittajien raportit? Totta puhuen: täytyyhän Kanervalla olla jokin ongelma. Siis säälikäämme. Vanha mies kuvitteli, että hänen arvonsa on kiinni bileiden näyttävyydestä (17.000 €). Eikös tässä ollut kyse vain siitä, että Ile ei ollut tottunut ennenkään elämässään bilettämään omalla kustannuksellaan. Palkat ja palkkiot hän on voinut käyttää jo vuosikymmenet kevyempiin tarkoituksiin. Juuri tästä syystä Ile ei pitänyt siirtosummaa merkittävänä tai elämäänsä mitenkään heilauttavana,

Ei kommentteja: