perjantai 30. marraskuuta 2007

Mullistuksia mediassa

Sain eilen tilaisuuden vierailla tuotantolaitoksessa, jossa valmistetaan optisia koodeja. Optisen lukijan ja matkapuhelimen avulla voi hankkia melkein mitä tahansa elektronista informaatiota. Koodi voidaan sijoittaa esimerkiksi maitotölkkiin tai lehden valokuvan nurkkaan.

Toimistusjohtaja antoi erilaisista sovelluksista innokkasti esimerkkejä. Keksintö on jo käytössä ja leviää nopeasti yli maapallon. Keksinnön mielenkiintoisia sovellusalueita ovat esimerkiksi opetus ja lääketiede sekä logistiikkapalvelut. Oppikirjoja voidaan päivittää tai lääkepurkkiin sijoitetusta koodista saada ohjeita tai lääkkeenottohälytys määräajoin. Tavaran kulkemista tuotannosta kuluttajalle voidaan valvoa ja siinä ohessa saada laskutuksen hoitoon liittyvät varmistukset.

Mutta onhan tässä edistyksessä toinenkin puoli. Ainakin minun kännykkäni näyttöruutu on pieni ja teksti jo nyt vaivalloista lukea. Jos säädän isommalle tekstille, lauseiden hahmottaminen heikkenee.

Näyttää siltä, että keksijät eivät ole vielä pohtineet, miten voitetaan kännykän pienen näyttöruudun ongelma. Pienestä ruudusta ei nimittäin ole kovin mukavaa lukea informaatiota, vaikka näkökyky olisi moitteeton. Koodinkeksijät näyttävät keskittyvän kehittämään keksintöään ja jättävät kännypuolen ongelmien voittamisen muitten käsiin samoin kuin sen aprikoinnin, miten tämän tyyppiset keksinnöt vaikuttavat sosiaaliseen kanssakäymiseen ihmisten kesken.

Ei kommentteja: